AMBULANCE
ODDĚLENÍ
Pro pacienty a návštěvníky
Lékárna
ORIENTAČNÍ PLÁN AREÁLU
Oddělení Správa a provoz zajišťuje komplexně celé portfolio poskytovaných zdravotnických služeb, a to nejen v areálu nemocnice, ale i na samostatných pracovištích. Naším cílem je vytvořit optimální podmínky pro lůžkové i ambulantní provozy Nemocnice Šumperk tak, aby zdravotní personál mohl plně věnovat poskytování zdravotní péče. Komplexní logistická podpora se týká oblastí poskytování stravy, údržby a čištění prádla, provádění úklidu, oprav, investic, nezdravotnického zásobování a údržby venkovních prostor celého areálu.
Oddělení správy a provozu čítá cca 230 pracovníků.
Organizačně pod oddělení Správa a provoz spadají provozy:
Hlavním předmětem činnosti prádelny Nemocnice Šumperk je provádění služeb z oblasti praní s převahou péče o zdravotnické prádlo. Dlouhodobé zkušenosti s prováděnými službami spolu se znalostí trhu a odpovídajícím strojním zařízením jsou zárukou spokojenosti všech našich zákazníků.
Praní prádla je součástí komplexu námi poskytovaných služeb, tedy včetně žehlení, oprav, dopravy, manipulace a půjčování prádla. Prádlo je ošetřováno moderními technologickými postupy firmy CHRISTEYNS s.r.o. Ekologicky šetrné technologie chemodezinfekčního a termodezinfekčního praní zaručují stálobarevnost a dlouhou životnost prádla. Při manipulaci se zdravotnickým prádlem jsou dodržovány přísné hygienické předpisy, které stanoví příloha 4 č. 5 vyhlášky ministerstva zdravotnictví č. 306/2012 Sb. upravující zacházení s prádlem ve zdravotnických zařízení.
Prádelna je vybavena velkokapacitními stroji a výkonnou žehlící technikou, jež umožňuje velmi dobrou kvalitu zpracování.
Dalším prvkem naší činnosti je půjčování prádla. Služby spojené s praním prádla zajišťujeme pro cca 400 klientů.
Stravovací provoz má celkem 31 pracovníků. Odborná část stravovacího provozu je vedena nutričními terapeutkami. Ekonomický úsek mají na starosti skladové referentky. Zásobování zajišťují skladnice. Rozvoz stravy, kterou kuchaři připravili, zajišťují řidiči. O sanitaci stravovacího provozu pečují pomocnice.
Stravovací provoz je uzavřený typ společného stravování zabezpečující stravovací služby (výroba, příprava a podávání pokrmů a nápojů) pro několik specifických skupin. Mezi nejpočetnější se řadí gastronomická služba ve vztahu k pacientům, která je součásti léčebného procesu, zahrnující cca 20 druhů diet a průměrný počet stravovacích pacientů denně je 400. Následuje závodní stravování (cca 400 jídel denně) s možností výběru 3 druhů jídel,z toho jedno je vegetariánské. Jednou měsíčně se připravuje strava z cizích kuchyní. Poskytuje také služby komerčního charakteru (občerstvení pro ústavní semináře, k životním výročím apod.) Odlišnosti jsou dány složením strávníků a jejich zvyklostmi se snahou stravovacího provozu prosazovat racionální nutričně odpovídající skladbu stravy.
Stravovací provoz má certifikační osvědčení " zavedení systému kritických bodů (HACCP)".
Nutriční terapeutky jsou zdravotnickými pracovníky, kteří pracují v oblasti nutriční péče. Zajišťují dietetickou a nutriční péči pro nemocné v rozsahu:
Nutriční terapeutky kontrolují dodržování hygienických zásad podávání stravy nemocným, dodržování norem a technologií potřebných pro přípravu léčebné výživy.
V květnu 2001 byla zřízena nutriční ambulance, kde pracují nutriční terapeutky. Nutriční terapeutky pracují externě v zařízeních: Diakonie Sobotín, Nemocnice Červená Voda. Od roku 2010 rozšíření ambulantní péče ve spolupráci s lékařem nutricionistou.
Hlavním předmětem činnosti technického oddělení Nemocnice Šumperk je zajištění provozu, servisu a prohlídek technického vybavení nemocnice.
Do této oblasti spadá:
Oddělení úklidu má celkem 91 pracovnic. Pracovnice úklidu a kuchyněk pracují v jednosměnném provozu. Zajišťujeme úklid a manipulaci s odpady na všech lůžkových odděleních, ambulancích, operačních a zákrokových sálech, centrální sterilizace, včetně kuchyněk lůžkových odděleních.
Úklid nemocnic a dalších zdravotnických zařízení vyžaduje specifické pracovní postupy a dodržování velmi přísných hygienických předpisů. Proto jsou naši zaměstnanci speciálně proškoleni nejen o bezpečnosti práce s infekčními materiály, ale i o používání dezinfekčních prostředků. Pracovníci úklidu zdravotnických zařízení musí být maximálně disciplinovaní a očkovaní proti Hepatitidě A, B.
Vedoucí prádelenského provozu
Ing. Vladimíra Kuglerová
vladimira.kuglerova@nemocnicesumperk.cz
583 335 123
Vedoucí správy budov, majetku a investic
Petr Viktorin
petr.viktorin@nemocnicesumperk.cz
583 335 301
Vedoucí oddělení zdravotnické techniky
Ing. Matěj Šťastný
matej.stastny@nemocnicesumperk.cz
583 334 589