V čem je stravovací režim porodnice nový?
Anna: Za několik posledních měsíců prošel stravovací režim naší porodnice zásadními změnami. Díky speciálním vyhřívaným boxům se mohou maminky najíst kdykoli a mají na výběr hned z několika jídel. Nový systém deklaruje minimální teplotu podávané stravy na 60 °C. Nehrozí tedy, že by maminka měla oběd studený, když zrovna nemá čas na jídlo a věnuje se svému miminku.
Z čeho si maminky mohou u nás vybírat?
Anna: Máme pro ně připraven jídelníček, ve kterém si mohou každý den vybrat až ze sedmi jídel. Všechna jídla jsou bohatá na bílkoviny, sacharidy a všechny důležité prvky, jako jsou jód, vápník, železo nebo kyselina listová, které těhotné a kojící maminky tolik potřebují.
Proč je ta správná strava právě pro těhotné ženy a ženy po porodu tak důležitá?
Anna: Jedním z největších mýtů, které kolují mezi námi všemi, je, že v těhotenství jí matka za dva. Vsadím se, že jste jej minimálně jednou za život už slyšeli! Skutečně to tak není, nutné je ale zvýšit příjem některých prvků ve stravě. Patří sem například kyselina listová, která je v našem jídelníčku zastoupena především listovými saláty nebo špenátem. Dobrým zdrojem pro budoucí maminky je avokádo, fazolové lusky, ale také celozrnné pečivo, mléko, játra nebo vejce. Kyselina listová je nezbytná pro správný vývoj mozku a neurální trubice nenarozeného dítěte, jako prevence předčasného porodu, nebo dokonce potratu, a pomáhá tělu se správným využitím železa.
Anna: Dalším neméně důležitým prvkem stravy v těhotenství je vitamín D, který je nezbytný pro správný vývoj kostí, celkový růst a prevenci výskytu nízké porodní hmotnosti, k rozvoji mozku, oční sítnice a podpory imunitního systému. V jídelníčku je vitamín D zastoupen především pokrmy z ryb a vejci.
Anna: Nezapomeňme ani na železo, jehož nedostatek způsobuje únavu a dušnost. Část matčina železa totiž putuje i k nenarozenému miminku, kterému, stejně jako jí, zajišťuje přísun kyslíku. Matčino železo tak vlastně zajišťuje dýchání jich obou. Těhotné ženy by proto měly zdvojnásobit příjem železa, tzn. 30 mg/den. V našem jídelníčku nejvíce snadno využitelného železa získají maminky z masa, především červeného, a z vaječného žloutku.
Anna: Nenarozené miminko spotřebuje v těhotenství spoustu vápníku, který je potřeba pro správný vývoj kostí a zubů. Pokud maminka nemá dostatečný přísun vápníku, miminko si poradí a „vezme jí ten její“. To jí ale může v krajních případech způsobit až odvápnění kostí. Doporučené množství vápníku v těhotenství je pouze nepatrně vyšší, a to 1200 mg/den. Je dobré toto množství nepodceňovat. Splnit ho není nijak náročné. Stačí k tomu stogramový balíček tvrdého sýra, nebo velká škála mléčných výrobků.
Anna: A nesmíme zapomenout ani na jód, který je nezbytný pro správný vývoj mozku dítěte. Doporučené množství je v těhotenství 230 µg jódu denně, což se dá zajistit snadno používáním jodidované soli. V jídelníčku by tak neměly chybět ryby, především ty mořské, a opět mléko a mléčné výrobky.
Nají se u vás i maminky vegetariánky?
Anna: Rozhodně ano! Výběr vegetariánských jídel je velmi pestrý, např. špenátový burger s bramborami s máslem a zeleninou, tvarohové knedlíky plněné ovocem a sypané perníkem, dušený špenát s vařeným vajíčkem a bramborami s máslem, nebo šmakoun na kari s ananasem a dušenou rýží. Sbíhají se vám sliny? Nedivím se!
Právě v období těhotenství a kojení mívají maminky pestré chutě, mohou u nás zahnat „mlsnou“ i během dne?
Anna: Pro tyto případy máme přímo na oddělení šestinedělí nový svačinový bar. V něm maminky najdou zdarma několik druhů cereálií, čajů, pečiva, med, džem, ovoce, ale i horkou čokoládu, bílou kávu a třeba i ochucenou neperlivou vodu. I standardní pokoje prošly určitými změnami. Jsou pouze dvoulůžkové a na žádném z nich nechybějí lednice, ve kterých má každá maminka svůj box se zásobou mléčných, bílkovinných
a sacharidových potravin zdarma. Box obsahuje třeba šunku s vysokým podílem masa, tvarohový dezert, sýr, jogurtové mléko, plnotučné mléko, ovocnou šťávu, čerstvé máslo nebo jogurt. Maminky si tak mohou dát kdykoli to, na co mají zrovna chuť.
Na co je v době kojení potřeba dávat při jídle pozor?
Blanka: Pestrá a vyvážená strava zajišťuje dostatečný příjem základních živin, minerálních látek a vitamínů, což je základní podmínka pro správnou tvorbu mateřského mléka. Během kojení je potřeba navýšit množství stravy matky, zvláště příjem bílkovin (libové maso, ryby, vejce, tofu, sýry, tvaroh a jiné mléčné výrobky). Maminky by se v období kojení neměly automaticky zříkat určitých potravin ve snaze předejít u dítěte nadýmání a bolestem. Pokud maminka neměla s těmito potravinami a pokrmy problémy, lze je v menším množství zařadit. Bude-li dítě po požití této stravy neklidné, tak ji potom vyřadíme z jídelníčku.
Blanka: Celkový denní příjem tekutin má být okolo 40ml/kg/den. Vhodnými zdroji tekutin jsou obyčejná voda, ovocné čaje, čaje z fenyklu a anýzu, meduňky a slabě mineralizované vody. Nedostatečný pitný režim je častou příčinou pocitu únavy, bolesti hlavy nebo zácpy. Naopak kolové nápoje a jiné nápoje obsahující kofein jsou naprosto nevhodné. Totéž platí o nápojích s umělými sladidly.
Platí nějaké zásady stravování i v období těhotenství?
Blanka: V období těhotenství se mění potřeby organismu. Zvláště důležitý je příjem EPA a DHA kyselin, které jsou obsaženy v rybách (treska, losos, sardinky, pstruh, kapr). Ryby bychom měli do jídelníčku zařazovat 1-2x týdně. V jídelníčku je třeba omezit uzeniny, živočišné tuky, nadýmavé potraviny (luštěniny), umělá sladidla, polotovary, sladká jídla (karamelky, oplatky, bonbóny atd.). Zcela vyloučit by nastávající maminky měly plísňové sýry, polotovary, alkohol, výrobky s kofeinem, čaje z léčivých rostlin a tonic. Velmi důležitá je i prevence nákazy listeriózou, proto je potřeba pečlivě omývat ovoce a zeleninu. Taky dodržovat důslednou hygienu při přípravě jídla a vyhýbat se rizikovým potravinám, jako jsou syrové maso, zrající sýry, nepasterizované mléko, lahůdkové produkty apod.
Jak se liší strava maminek dnes a před lety, jsou v ní nějaké zásadní rozdíly?
Blanka: Základ stravy maminek dnes a před lety je stejný. Dnešní maminky mají pouze na výběr širší sortiment potravin a pokrmů. Do jídelníčku se nyní více zařazují celozrnné výrobky, obilné kaše a nové druhy potravin. Dostupné jsou i různé druhy čerstvého ovoce a zeleniny. Navíc vše je k dispozici v obchodech celoročně, což dříve nebylo. V dnešní době přibylo více maminek vegetariánek, takže v jídelníčku nechybějí
například ani různé alternativy masa. Ze stravy se, stejně jako kdysi, vyřazují aromatická, ostrá, pikantní a kořeněná jídla.