O nemocnici

Správa a provozy nemocnice

Člen představenstva: Ing. Mgr. Martin Pelnář, martin.pelnar@nemocnicesumperk.cz, tel.: 583 335 101
Vedousí správy budov: Markéta Pojmonová, marketa.pojmonova@nemocnicesumperk.cz, tel.: 583 335 303
Zdravotnická technika: Ing. Petr Brož, petr.broz@nemocnicesumperk.cz, tel.: 583 334 589
Technická údržba: Martin Juřička, martin.juricka@nemocnicesumperk.cz, tel.: 583 335 307
Stravovací provoz: Jana Pipeková, jana.pipekova@nemocnicesumperk.cz, tel.: 583 335 121
Nutriční terapeutky: Blanka Heřmanská, dietky@nemocnicesumperk.cz, tel.: 583 335 113
Prádelenský provoz: Ing. Vladimíra Kuglerová, vladimira.kuglerova@nemocnicesumperk.cz, tel.: 583 335 123

Prádelenský provoz: Zajistíme praní a žehlení včetně dopravy!

Hlavním předmětem činnosti prádelny Nemocnice Šumperk je provádění služeb z oblasti praní s převahou péče o zdravotnické prádlo. Dlouhodobé zkušenosti s prováděnými službami spolu se znalostí trhu a odpovídajícím strojním zařízením jsou zárukou spokojenosti všech našich zákazníků.

Předmět činnosti

  • evidence celkového množství a sortimentu prádla používaného na odd.nemocnice, zajišťování drobných oprav, značení prádla, evidenci a výměny opotřebených kusů
  • doprava prádla za využití potřebné dopravní a manipulační techniky (rolltejnery, vozíky pro manipulaci s pytli, pytle pro ukládání použitého prádla)
  • expedici každodenních dodávek jednotlivým oddělením a ostatním zákazníkům, včetně dopravy
  • každodenní svoz použitého prádla z oddělení a od ostatních zákazníků
  • dezinfekční praní a žehlení prádla
  • provádění veškerých manipulačních činností na oddělení nemocnice pracovníky prádelny
  • dodržování hygienických standardů pro manipulaci s prádlem na jednotlivých oddělení nemocnice

Praní prádla je součástí komplexu námi poskytovaných služeb, tedy včetně žehlení, oprav, dopravy, manipulace a půjčování prádla. Prádlo je ošetřováno moderními technologickými postupy firmy Johnson Diversey a Procter&Gamble. Ekologicky šetrné technologie chemodezinfekčního a termodezinfekčního praní zaručují stálobarevnost a dlouhou životnost prádla. Při manipulaci se zdravotnickým prádlem jsou dodržovány přísné hygienické předpisy, které stanoví příloha 4 č.5 vyhlášky ministerstva zdravotnictví č.306/2012 Sb. upravující zacházení s prádlem ve zdravotnických zařízení.
Prádelna je vybavena velkokapacitními stroji a výkonnou žehlící technikou, jež umožňuje velmi dobrou kvalitu zpracování.

Dalším prvkem naší činnosti je půjčování prádla. Služby spojené s praním prádla zajišťujeme pro cca 300 odběratelů.


Stravovací provoz a nutriční terapeuti

Stravovací provoz má celkem 31 pracovníků. Odborná část stravovacího provozu je vedena nutričními terapeutkami. Ekonomický úsek mají na starosti skladové referentky. Zásobování zajišťují skladnice. Rozvoz stravy, kterou kuchaři připravili, zajišťují řidiči. O sanitaci stravovacího provozu pečují pomocnice.

Stravovací provoz je uzavřený typ společného stravování zabezpečující stravovací služby (výroba, příprava a podávání pokrmů a nápojů) pro několik specifických skupin. Mezi nejpočetnější se řadí gastronomická služba ve vztahu k pacientům, která je součásti léčebného procesu, zahrnující cca 20 druhů diet a průměrný počet stravovacích pacientů denně je 400. Následuje závodní stravování (cca 400 jídel denně) s možností výběru 3 druhů jídel. Jedno jídlo je strava vegetariánská. Jednou měsíčně se připravuje strava z cizích kuchyní. Poskytuje také služby komerčního charakteru (občerstvení pro ústavní semináře, k životním výročím apod.) Odlišnosti jsou dány složením strávníků a jejich zvyklostmi se snahou stravovacího provozu prosazovat racionální nutričně odpovídající skladbu stravy.
Stravovací provoz má certifikační osvědčení " zavedení systému kritických bodů (HACCP)".

Nutriční terapeutky jsou zdravotnickými pracovníky, kteří pracují v oblasti nutriční péče. Zajišťují dietetickou a nutriční péči pro nemocné v rozsahu:

  • administrativním (normování stravy, příprava jídelních lístků a dodržování požadavků biologických a energetických hodnot pro jednotlivé diety)
  • ekonomickém (zajišťování vhodných surovin, dodržování stravovací jednotky)
  • edukačním (připravují edukační materiály pro nemocné v souladu s aktuálním zdravotním stavem v oblasti nutriční a dietologické)
  • konziliární (na základě vyhodnocení nutričního stavu nemocného nastaví adekvátní dietní režim)

Nutriční terapeutky kontrolují dodržování hygienických zásad podávání stravy nemocným, dodržování norem a technologií potřebných pro přípravu léčebné výživy.

V květnu 2001 byla zřízena nutriční ambulance, kde pracují nutriční terapeutky. Nutriční terapeutky pracují externě v zařízeních: Diakonie Sobotín, Nemocnice Červená Voda. Od roku 2010 rozšíření ambulantní péče ve spolupráci s lékařem nutricionistou.


Správa budov

Oddělení zajišťuje:

  • evidenci a třídění poštovních zásilek a balíků
  • celoroční údržbu areálu
  • telefonní spojení
  • manipulaci s písemnostmi v centrální spisovně
  • nájem a správu bytových a nebytových prostor v areálu nemocnice a v areálu bývalého sanatoria
  • evidenci pozemků a staveb
  • provádění /dodavatelsky/ stavebních úprav a technického zhodnocení budov
  • projektovou dokumentaci stavebních úprav a investičních akcí
  • stavební a kolaudační řízení
  • archivuje původní projektovou dokumentaci